Rabu, 16 Januari 2013

Link Berkedip Bila Cursor Menyentuh -2

Ok, ni versi kedua link berkedip bila cursor menyentuh. Kalau versi 1 link akan bertukar warna pelangi, kali ni link akan berkedip dan berbintang pulak, macam dalam gambar ni ^_^

kerlipan

Nak try? meh saya ajarkan.

1. Klik pada Design -- Edit HTML
2. Cari kod:

</head>

3. Pastu salin kod kat bawah ni dan letakkan diatas kod </head> tadi.

<style>
a:hover { text-decoration:blink; background:url(http://4.bp.blogspot.com/_yqzcBmyK-mo/TQoQiCZ0nuI/AAAAAAAABLU/d_28pRsm7XM/s1600/blink.gif); }
</style>

4. Kalau nak tukar jenis bintang, tukarkan kod warna merah di atas dengan kod bawah ni.

http://4.bp.blogspot.com/-A7M9Y087VyU/TOEGx2SguCI/AAAAAAAABGw/gTzKReIhj_0/s1600/str4.gif

Hasilnya akan jadi bintang yang macam ni.

bintang berkelip

Simpan template…selesai..

#p/s : tutor ni sesuai untuk template berwarna gelap. Tapi kalau korang rasa cantik, boleh je..takda masalah =)

Selamat mencuba ^_^

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...